Мушкатото (Pelargonium) е добре познато стайно и балконско растение. То радва

...
Мушкатото (Pelargonium) е добре познато стайно и балконско растение. То радва
Коментари Харесай

Приберете мушкатото преди първата слана

Мушкатото (Pelargonium) е добре познато стайно и балконско растение. То радва с богата и разнообразна палитра съвсем през цялата година. Латинското название идва от гр.  πελαργός (pelargos) - „ щъркел “, заради приликата сред формата на съцветието и главата на щъркела. Наименованието на български език евентуално е от италиански или гръцки генезис (ит. muschiato, moscato, гр. μοσχατος , със значение „ благоуханен, смрадлив “, откъдето идва и мускус).

Мушкатото е скромно в грижите и със своите ярки цветове може да украси освен апартамент, само че и да оживи всеки балкон. През лятото нормално се изнася на открито - или в саксии, или се засажда непосредствено навън. 

Тези растения радват окото с ярките си цветове през целия летен интервал. С настъпването на есента растенията се прибират вкъщи. Мушкатото устоя добре на температури до +5 градуса. Не чакайте първата слана. Трябва да изкопаете растението в изсъхнало време, в противоположен случай корените му могат да изгният. Изрязваме клоните наоколо до долните спящи пъпки, което ще предотврати прерастването на растението. Тази процедура се прави няколко пъти през зимата, написа actualno.bg.

 За да се предотврати несъразмерният напредък на мушкатото, то се слага вътре в дома на хладно и мрачно място и на перваза на прозореца напролет. Подхранвайте мушкатото за възстановяване на цъфтежа с тор с високо наличие на фосфор и калий и съдържащ микроелементи. Поливането един път на всеки три дни е обикновено, като почвата има време да изсъхне до 5 сантиметра дълбочина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР